Kylmän tilan raivaajat

UUTUUS!

Juhani Hattula: Kylmän tilan raivaajat

– ilmestyy 7.1.2021

I  Sodan jälkeen Suomeen perustettiin yli 100 000 asutustilaa. Näistä 16 000 oli ns. kylmiä tiloja, jollainen oli myös kotini Siikalatvan Kestilässä. Tilanpito oli aloitettava raivaamalla pellot ja rakentamalla rakennukset keskelle metsää. Tässä kirjassa kerron muistojani ja kokemuksiani seitsemän vuosikymmenen ajalta elämästä asutustilalla ja sen ympäristössä. Tarinassa on mukana omaelämäkerrallinen, metsänhoitoon liittyvä näkökulma tuolta ajalta.

Rintamamiehen ja asutustilallisen perheen omakohtainen tarina peltoraiviolta omaan taloon, hevosesta traktoriin, polkupyörästä omaan autoon. Yksityisistä kokemuksista kasvaa sukupolven yhteinen tarina, isänmaan nousu kovalla työllä köyhyydestä hyvinvointivaltioksi.

 

Markku Hattula (kokoelmasta (Asemalaiturilla minusta pusertui kaikki, 1976)

Metsässä oli aukko ja asuntosauna

kantoja nurkassa, irti väännetty kivii

Siihen tartuit, isänii

multaa maistanut rintamalla

metsä humisi

katsoit hetken

Paluutie tukossa

tästä  alan 

 

 

 

 

 

 

 

(LOPPUUN MYYTY)

Metsästyskokemuksia yli 60 vuoden ajalta

40 omakohtaista kokemusta metstyksestä Kairanmaalla, Pohjois-Pohjanmaan karuissa maiisemissa. Hirviä, kanalintuja, jäniksiä, supikoiria, kaikenlaista riistaa. Ajat muuttuvat, Uljuan tekoallas peittää alleen maita ja mantuja, mutta metsästys jatkuu muuttuneissaki nolosuhteissa. Luonto, saalis, metsästyskoirat, metsästyskaverit; kaikki tämä mukana mielenkiintoisissa, yllätyksellisissä kertomuksissa. Kirjaa voi tilata täältä jo ennakkoon. Kts tilaukset.

 

 

 

 

 

 

 

Akat- novellikokoelma näytelmäksi

Vuonna 2013 ilmestyi novellikokoelmani Akat Maahenki Oy:n kustantamana. Kirja sisältää 20 tarinaa periksi antamattomista, ovelista, toimeliaista naisista, joiden tielle kapuloita, jos rakkauttakin levittävät ne toiset, miehet.

Tarinoista on nyt valmistunut näytelmä Akat lähinna kesäteattereita ajatellen. Näytelmässä on 15 naisten tarinaa; humoristisia, surkuhupaisiakin, mutta alati naisten voimaa ja älyä kunnioittavia. Rakenne on suunniteltu niin, että esityksen voi toteuttaa viiden naisen voimin, mutta mukaan mahtuu tarvittaessa vaikka 15 naista, jolloin jokainen esittää yhden naisen tarinan. Ryhmät voivat pyytää tekstin luettavakseen minulta sähköpostilla.

bst

Räppikukko Riekuu maailmalla

Tässä kulkee Räppikukko kultainen

taakse jäivät tunkio ja pelto multainen

rytmi tarttuu sulkiin siipien

kun mutkan taakse poistun hiipien

kanat nukkuu vaiti pesissään

näkee unta vietetyistä kesistään

minä tahdon pariin räppien

 täyttää taskut kera rahatäppien

Räppiä laulaen lähtee Riekuu maailmalle ja saa matkalle seurakseen beaglekoiran, Patun. Kun seuraan liittyy vielä sirkusapina Nikolai Nuorallatanssijan on luvassa hauska ja jännittävä matka…

Räppikukko Riekuu maailmalla on kirjailija Markku Hattulan käsialaa, kansi ja kuvitus Suvi Karin. Kirja ilmestiyi 2017.

 

TILAUKSETtekstitalli(at)markkuhattula.fi

Räppikukon tarina

Ensiksi oli Runokukko Riekuu, joka seikkaili samannimisessä näytelmässä, ainakin Kuusankoksen Teatterissa ja Riihimäen nuorisoteatterissa, ja varmaan jossakin muuallakin.

Kun Runokukko Riekuu muokkaantui kirjaksi, Riekuun managerina oli silloinen koirani, Hovawart, Riina. Käsikirjoitus jäi pöytälaatikkoon ja hautautui muiden kiireiden alle. Kustantaja kaipasi runoihin lisää terävyyttä.

Aika kului, ja aika jätti myös Riinan. Tilalle tuli Lapinkoira Otta, joka vuorostaan päivitettiin käsikirjoitukseen Riekuun manageriksi. Otto eli 14 vuotta, mutta kirja ei vaan valmistunut. Oton tuhkauurna haudattiin pihakuusen alle. Kirjalta puuttui kuvittaja, ja nyt myös kustantaja.

Oton tilalle tuli Patu-beagle. Runokukko sai vilkkaasta koirasta vauhtia ja muuttui Räppikukko Riekuuksi. Ja sitten löytyi kuvittajakin, maanmainio Suvi Kari, joka kuvitti taidokkaasti myös kirjan kannen, ja teki taitonkin.

Vihdoin Räppikukko Riekuu pääsi maailmalle, ja astelee nyt rohkein kukonsydämin, ja lyhyin mutta määrätietoisin askelin verkkokauppoihin ja kirjastoihin. Toivon mukaan myös lasten sydämiin. Sen on Riekuu ansainnut, vuosikymmenien odotuksen jälkeen. Ja sen ovat ansainneet myös lapset!

Kun lähtee räpin laulun tahtiin/ ja uhraa kaiken taiteen mahtiin/ saa raekuurot kylmät turkkiin/ leipä homeinen jää jätepurkkiin/ en koskaan vaihtais vapauttani rahaan/ kylmään pisnekseen ja kaikkeen pahaan. (Riekuu)